Frivillig innsats for gamle bilder i Narvik

Tekst og foto: Harald Harnang

Fotosamlingas Venner i Narvik er et ”resultat” av kommunal pengemangel: Én fast stilling ble erstattet med mengder av frivillig innsats. For Museum Nord, Narvik, har dette medført tusenvis av digitaliserte bilder og store mengder med opplysninger til gamle bilder.  Også for ”gutta på loftet” har det fungert perfekt. 

Den harde kjerne i Fotosamlingas Venner i sving med digitalisering fra sine relativt godt utstyrte lokaler på loftet på Museum Nord, Narvik. Her er samlet mye lokal historiekompetanse og mye fotokompetanse.

Narvik har som bysamfunn en kort historie. Den startet rundt år 1900 med et klondyke, der jernbaneslusker og avansert ingeniørkunst skulle bringe jernmalm fra gruvene i Kiruna i Sverige ned til helårs isfri havn i Narvik. Mange kom for å jobbe på Ofotbanen og for senere å tilby tjenester til det gryende bysamfunnet som vokste opp rundt utskipningsanlegget.

Det kom også mange fotografer. De fleste kom nok for å tjene sitt brød som portrettfotografer. Men mange tok også med sine kameraer utendørs og dokumenterte både byggingen av Ofotbanen og oppbyggingen av det nye bysamfunnet. Noen etter hvert også hverdagslivet i byen lengst nord i Nordland fylke.


Mindre penger til drift

Gudskjelov klarte kommunen å få hånd om mange bildesamlinger etter hvert som fotografene falt fra. Det ble mange og verdifulle bilder.

Fra å ha vært en av Norges rikeste kommuner, havnet også Narvik etter hvert i selskap med brorparten av andre norske kommuner med trang økonomi. Fotosamlinga hadde lenge en fast stilling, og mye godt arbeid ble gjort i denne tiden både med innhenting av informasjon og digitalisering.

Da det lokale museet, nå en del av Museum Nord, i 2003 overtok ansvaret for samlingen, fulgte det med noe driftsmidler, men dessverre var den ene stilling fjernet. Dermed var det sterkt begrenset kapasitet til å behandle fotosamlingen, dvs. digitalisere bilder, skaffe informasjon og sørge for at nye bilder kom til.


Frivillig

Men nøden kan være en god læremester. Nå dukket idéen opp om å etablere et korps av frivillige som kunne gjøre noe av dette manuelle arbeidet og i tilegg ta i bruk internett for informasjonsinnhenting: Kunne man etablere Fotosamlingas Venner som en forening, skaffe nok interesserte og ivrige personer, nok datamaskiner og skannere?

Svaret på alle spørsmålene ble at – ja dette er verd å forsøke!

Begrensede kommunale midler ble nå avsatt til å etablere og drive et godt nettsted for utlegging av bilder, og ellers tilrettelegge for det arbeidet de frivillige kunne gjøre. Resten handlet om å rekruttere interesserte.

Dette var for seks år siden.


På loftet

I dag består Fotosamlingas Venner av et 30-talls medlemmer, og blant disse en indre hard kjerne, oftest kalt ”gutta på loftet”. De møtes hver tirsdag på loftet i Museum Nord, Narvik, der de digitaliserer fotosamlinger, legger inn informasjon, drikker kaffe, forteller historier, og har det kjempetrivelig sammen. Dette er spreke, oppegående og ikke minst selvgående pensjonister, som også har klart å rekruttere nye medlemmer jevnt og trutt.

Utsnitt fra nettstedet http://www.fotosamlinga.no, som drives av museet. Her legges jevnlig ut bildesamlinger. Hovedhensikten er å gi mulighet for å legge inn informasjon om personer, steder og hendelser til bildene. Dette er et supplement til den manuelle metoden, og en enkel måte å nå ut til mennesker som har tilgang til internettet. Vi får mange kommentarer. Ut fra trafikktallene ser vi at enda flere bruker stedet som et rent titte-fotoalbum. Greit nok.


Kjøp av utstyr

Driften av foreningen er enkel. Alle medlemmer betaler 100 kroner i året. I tillegg sponser en lokal bank foreningen med noen kroner hvert år. Etter registrering i Frivillighetsregisteret kommer det også noen spillekroner inn i kassa. Og i tillegg har foreningen påtatt seg eksterne oppdrag for nabokommuner og for større bedrifter, noe som ytterligere har gitt penger i kassa. Men noen stor butikk er det ikke. Det var da heller ikke meningen.

Utgiftssiden er enda enklere: I den grad økonomien gir rom for investeringer, går dette til stadig fornying og oppgradering av datautstyr. Pluss at man i ny og ne inviterer eksterne foredragsholdere og har medlemsmøter med kaffe og småkaker. Litt må man unne seg, både i form av kunnskapspåfyll og litt kalorier!


Modell for andre?

Det tok forbausende kort tid å bygge opp stammen av interesserte pensjonister som hadde lyst og som satte av tid til å jobbe gratis en dag i uka.

Med rimelig sannsynlighet vil man også andre steder i landet kunne tilpasse denne modellen og ta den i bruk, enten som supplement eller erstatning for å kunne drive fotosamlinger og for å hente inn nye samlinger for digitalisering og kommentering. Vær så god: Idéen er gratis!

Se mer:

Fotonettsted: www.fotosamlinga.no

Om Fotosamlingas Venner: www.fotosamlinga.blogspot.com

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: