Skipsfotograf Terje Disington. Bildene som seilte avgårde

Av Harald Harnang

Et typisk skipsbilde, her av Kajtum. Bildene er stort sett kopiert på matt baryttpapir i A4-format, og bærer preg av godt fotografisk håndverk. Også rent teknisk har bildene holdt seg godt uten tegn til falming.

I mer enn 16 år fotograferte Terje Disington malmskip på Narvik havn, det største utskipningsstedet for jernmalm fra gruvene i Kiruna i Sverige. Han produserte hundrevis, trolig tusenvis av bilder. Men mest sannsynlig finnes det kun ett eneste av disse skipsbildene på en vegg i et Narvik-hjem i dag. Hvor de andre bildene er? Du finner dem kanskje på vegger hos eldre sjøulker i Hamburg, i Le Havre, i Singapore eller i Buenos Aires. Eller, enda mer sannsynlig: de ligger pakket ned i pappesker, som et ukjent bilde av et skip i en havn et eller annet sted i verden, et sted der far eller farfar eller morfar visstnok hadde vært en gang for lenge siden. Et sted langt mot nord, et sted med snø på fjellene. Men eksakt hvor? Det er ukjent for familie og etterslekt.

16 somre var Terje Disington skipsfotograf. Da de malmtunge skipene stevnet ut Ofotfjorden, da seilte også bildene av gårde. Igjen sto fotografen på kaia med oppgjøret i lomma. Adjøss, og kanskje på gjensyn!


Mer penger i foto

Terje Johan Disington ble født 19. august 1924. Faren kom fra Holandshamn, mora fra Ure, begge mindre steder i Lofoten.

Familien flyttet til Svolvær, der faren etablerte sementstøperi. Etter Lofotraidet under den andre verdenskrigen, kvitterte tyskerne med å blåse veggene ut av firmaet. Faren havnet i fengsel. Broren, Odd, snek seg over til England og gjorde siden karriere i marinen. Terje, som hadde hatt tuberkulose som barn og ungdom, ble igjen.

Da krigen var over, dro Terje til Oslo. Han hadde tidlig startet å fotografere, men nå ville han bli fotojournalist: Skrivende fotograf med andre ord. I 1948 dro han til Sverige og tok her utdanning som journalist, men oppdaget fort at det lå mer penger i å fotografere enn å skrive.


Skolefotograf

Få år seinere er han etablert som skolefotograf i Oslo, og tok nå klassebilder og enkeltportretter av skoleunger. Han jobbet med transportabelt utstyr og hadde aldri eget atelier. Framkalling og kopiering foregikk i hjemmet. Via denne jobben, og den store kontaktflaten med blant annet lærere og skolefolk, fikk han også sporadiske oppdrag med å fotografere i bryllup, i konfirmasjoner og lignende.


Nordover

Men da somrene kom og skolene stengte, pakket han også ned foto-utstyret og satte seg sammen med sin daværende kone, Bjørg, i bilen, og kjørte 1500 kilometer nordover til Narvik. Noen somre bodde de her hos en onkel og tante. Seinere leide de leilighet i byen. Mørkerom etablerte de ofte i kjellerne.

-Det kunne i perioder være nokså hektisk, forteller Bjørg Disington.

-Terje fotograferte om dagen, kom hjem, fremkalte filmer og laget prøvekopier. Så dro han tilbake med prøvekopiene for å ta opp bestillinger hos mannskapene ombord. Deretter bar det hjem for å kopiere bilder i full fart før skipene – og dermed kjøperne – dro sin vei. Ofte var dette nattarbeid, og oftest var det jeg som kopierte bildene.

I tillegg kom positivretusj. Mange skip hadde ruststriper på skroget, og disse måtte jeg fjerne på alle bildene for å få skipene til å se pene ut – og for å få solgt flere bilder. 

Rautas med Narvik bak. Idealmotivet var av skipet med Den Sovende Dronning bak, men her er et lysmessig problem, i og med at man da må fotografere mot sola.

Spektakulært

Bildene ble vanligvis tatt med Linhof 9×12-kamera, men i noen tilfeller med Rolleiflex (6×6).

-Idealmotivet var når skipene lå slik til at vi kunne få fjellformasjonen Den Sovende Dronning i bakgrunnen. Mens de fleste havner rundt omkring i Europa er flate og kjedelige, var Narvik havn et spektakulært skue, spesielt når vi fikk med snøkledte fjell i bakgrunnen. Disse bildene solgte godt. Med gode bilder kunne de få solgt alt fra 20 til 40 kopier på hvert skip. Og på 50- og 60-tallet lå det til en hver tid nokså mange skip på havna og ventet på malm, hver med et betydelig antall sjøfolk ombord.


Nordnorsk natur, familie og penger

-Første gang vi dro oppover til Narvik var i 1954. Fram til 1970, da vi ble skilt, jobbet vi hver eneste sommer i Narvik. Etter hva jeg forsto, var Terje ytterligere noen somre i Narvik, forteller Bjørg Disington, som selv er fotografutdannet, og før hun ble pensjonist var ansatt på Norsk folkemuseum i Oslo.

-Somrene i Narvik var nok tuftet på tre nokså likeverdige forhold: Ønske om å være i Nord-Norge og treffe familien her. Penger. Og ikke minst natur. Vi var på den tiden ivrige turvandrere og fjellklyvere, og gikk mye i fjellene omkring Narvik, både alene og sammen med Terjes familie.

Et av de svært få bildene som finnes av fotografen, tatt på en fjelltur opp mot Den Sovende Dronning sammen med familien Olsen. Fotograf: ukjent.

Alt ble kastet

Terje Disington fikk hjerteproblemer i godt voksen alder. Han gjennomgikk en operasjon, som virket vellykket. Mens han var på rekreasjon, døde han, 16. april 1998, 74 år gammel.

Terje bodde på denne tiden på Grünerløkka i Oslo. Da familien hadde hentet det de ønsket, var det Bjørg som ble spurt om hun kunne ta seg av resten.

-Det var en fortvilt situasjon. Jeg hadde ikke mulighet til å gjennomgå Terjes fotografier, og heller ikke ta vare på noe av dette. Det var derfor ingen annen mulighet enn å sende hele negativarkivet og det som måtte være igjen både av bilder og alt annet til Grønmo avfallsmottak. Muligens tok familien vare på noen av skipsbildene, men det er ikke særlig trolig, sier Bjørg Disington.


Noen bilder i ei eske

Så er det altså ingen bilder igjen etter et langt fotografliv, og bare ett kjent bilde på en vegg i en leilighet i Narvik?

Via en ”etterlysing” i lokalavisen i Narvik med spørsmål om noen hadde kjennskap til skipsbildene til Terje Disington, kom det et par svar. Et av tipsene fortalte om en skolekamerat fra folkeskolen for ca. 45 år siden som til skolestart hver høst hadde med seg mange fotografier av malmskip som han stolt viste frem. Her kunne det være en ledetråd. Poden med skipsbildene fra folkeskolen het Hans Erik Olsen. Han var nå lærer i Tromsø, og joda: Dette var bilder tatt av Terje Disington som i en periode hadde bodd hos familien om somrene. Etter noe leting på loftet dukket det opp ei eske med i alt 24 skipsbilder. Disse er nå overlatt til fotosamlinga til Ofoten Museum/Museum Nord i Narvik.

Hans Erik Olsen, Tromsø, med de bildene han fikk hos sin slektning for over 40 år siden. Fotograf: Harald Harnang

Så ble det likevel noe igjen etter et langt fotografliv. 24 nå godt museumsarkiverte bilder og ett på en vegg i Narvik. Og mange, mange bilder i pappesker i Hamburg, i Le Havre, i Singapore og Buenos Aires.

                                               ***

Kilder: Bjørg Disington, Oslo. Hans Erik Olsen, Tromsø. Odd-Einar Disington, Trondheim. Erling Hansen, Arne Edvardsen og Arne Vatnvåg, alle Narvik.

4 Responses to Skipsfotograf Terje Disington. Bildene som seilte avgårde

 1. tORBJØRN kNARVANG sier:

  Jeg mener det må være han som var sjakktrener på Godlia skole på 1970 tallet .Aktiverte og lærte oss å spille sjakk etter skoletid
  Torbjørn K

 2. Harald Harnang sier:

  Takk for tips. De bildene ville det vært fint å få låne for å skanne til bildesamlinga til Narvik kommune. Jeg skal ta kontakt, men du må gjerne også informere din mor.
  Jeg trodde TD tok fløttbåten på sine fotooppdrag, men det er jo interessant (og egentlig forholdsvis logisk) at han leide «flybåten» til oppdragene. Mvh HH

 3. […] Vi har fått det første bidraget til vår side om fotografer: Harald Harnang skriver om Terje Disington, som i mer enn 16 år fotograferte malmskip på Narvik havn. Disington produserte hundrevis, trolig tusenvis av bilder. Men mest sannsynlig finnes det kun ett eneste av disse skipsbildene på en vegg i et Narvik-hjem i dag. Hvor er de andre bildene?,  spør Harnang i artikkelen – som du finner her. […]

  • Ellen Krane sier:

   Fru Krane på Skrenten har mange bilder tatt av Terje Disington. Det var farsen som kjørte Terje rundt i Flyhavnbåten for at han kunne fotograftere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: